Skip to main content

Geschiedenis van Firma Traktor

Oude foto met tractor en Terts BrinkhoffIn 1973 kocht Terts Brinkhoff een Fendt, zijn eerste tractor, en een podium met overkapping. Hiermee begon hij zijn mobiele loopbaan in Amersfoort als artiest en circusdirecteur. Een circustent en circuswagens van Circus Strassburg waren zijn volgende aankopen. Dit was het begin van Traktor Tournee waarmee Terts door Nederland trok en het begin van de Firma Traktor, met Jet Dijkshoorn aan zijn zijde.

In 1979 volgde een eerste landelijke tournee met tenten met muziek en theater. Met de romantische entourage, het circusgevoel en het feit dat de schouwburgen in de zomermaanden gesloten waren verleidde Terts artiesten om mee te doen. Hoog aangeschreven theatergroepen, acteurs, muzikanten en dansers gingen graag mee op tournee.

Circus Terts

Als Boulevard of Broken Dreams trok ‘Circus Terts’ van 1984 tot en met 1987 langs Den Bosch, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Door succes en onstuimigheden ging het theaterfestival in 1988 failliet. Terts nam de tijd om nieuwe plannen te maken en andere festivals te adviseren die met de Boulevard-formule doorgingen, zoals de Boulevard Den Bosch, Teatro Fantastico Rotterdam en de Haagse Zomer.

De Parade

Terts ontmoette Pieter Erkelens, die hem hielp met het uitwerken van een festivalformule, waarvoor geen subsidie nodig was. Terts bedacht De Parade (sinds 1990), een reizend theaterfestival gebaseerd op de kermistraditie waarin artiesten hun voorstelling zelf aan het publiek verkopen en in een tent spelen.

In 1990 richtten Pieter en Terts samen Mobile Arts op. Pieter als algemeen directeur, Terts als creatief directeur. De leiding over de Parade en Mobile Arts heeft Terts na vele jaren overgedragen. Zo kreeg hij zijn hoofd en handen vrij voor nieuwe concepten.

Firma Traktor nu

De dagelijkse leiding over Firma Traktor werd overgenomen door Luc Brinkhoff, maar Terts heeft nog regelmatig een actieve rol binnen het bedrijf als bedenker van nieuwe theatrale concepten. Ook Jet Dijkshoorn draagt nog steeds haar steentje bij.